Hans Tilly: Inom BI vet inte den ena handen vad den andra gör

Thomas Carlsson, vd på NCC håller på och bloggar. Det är väl bra, men ibland går det tydligen lite snabbt med tangenterna.
Publicerad:

I sin skrivariver påstår Thomas Carlsson att jag far med osanning. Han menar att jag hittar på när jag hävdar (i en krönika i Byggnadsarbetaren) att Sveriges Byggindustriers (BI) vd Bo Antoni arbetar för att det inte ska finnas rikstäckande kollektivavtal.

Då vill jag passa på att upplysa Thomas Carlsson om vad BI skriver i en broschyr vad man har för vision om ett modernt medarbetaravtal. Där sägs att dessa s k medarbetaravtal ska vara företagsanpassade gällande löneformer och allmänna villkor. Det ska vara flexibla arbetstidsregler och individuella överenskommelser. Här framgår det, svart på vitt, att BI och Bo Antoni inte är intresserade av rikstäckande kollektivavtal. Pratet om flexibilitet och medarbetaravtal är ju inget annat än att flytta över makten från Byggnads och dess medlemmar till arbetsgivarna.

Känner Thomas Carlsson verkligen inte till vad BI och Bo Antoni vill? Vet inte den ena handen vad den andra gör på arbetsgivarsidan? Man undrar. I min värld måste man väl ha med sig sina medarbetare om man ska forma ett bra medarbetaravtal. Då kan man inte ha Thomas Carlssons föraktfulla inställning till sina medarbetares fackliga organisation och kalla det för ”Byggnads centralbyråkrater”. Men det visar väl åter igen att det inte finns ett äkta intresse av samarbete utan att det bara handlar om att gynna en sida. Det enda Thomas Carlsson lyckas uppnå är ett sämre samtalsklimat inför den stundande avtalsrörelsen.

Min uppmaning till Thomas Carlsson är: Ha inte så bråttom, ta reda på fakta och skruva ner tonläget.

Hans Tilly

Uppdaterad: