Försvinner livlinan när svångremmen dras åt?

På måndagseftermiddagen i ett sommarvarmt Visby, inledde moderatorn Anders Öfvergård, allmänt känd som Arga snickaren, ett seminarium anordnat av Byggnads och Byggcheferna, om den fysiska och psykiska arbetsmiljön i kristider.
Publicerad:

       
Arbetsmiljöexperten Henrik Björklund
Arbetsmiljöexperten Henrik Björklund presenterade sin undersökning Krafttag mot arbetsmiljöbrott – den fortsatta kampen mot olyckor och ohälsa i byggandet.

Rapporten är en fortsättning på arbetet med Nollvisionen – inga döda i arbetsmiljön, som introducerades på Almedalsveckan förra året. Utredningen försöker analysera vilka åtgärder och förändringar som krävs av både enskilda individer och företag på den svenska byggmarknaden, för att minska olyckor och ohälsa på byggarbetsplatserna i Sverige.

 

 

– En byggarbetsplats är en farlig arbetsplats och skillnaden mellan en bra och dålig arbetsmiljö kan vara skillnaden mellan liv och död, inledde Henrik Björklund sin rapport.

I stort sett kan sägas att brister inte uppstår av en slump. Varför uppstår situationer som orsakar olyckor, tillbud och ohälsa från första början? De intervjuade i undersökningen poängterade att lägsta pris vid upphandling överglänser alla andra faktorer. En säker arbetsmiljö kostar pengar. Konkurrenskraften försvagas dramatiskt för företag som satsar på en säkrare arbetsmiljö då kortsiktiga vinster hägrar. Även lågkonjunkturen spelar en stor roll. I takt med att konkurrensen hårdnar skär företag ner kostnader för arbetsmiljön. Några av åtgärderna som måste till, att döma av rapporten, är bättre utbildning och kompetens och en strängare efterlevnad av arbetsmiljölagstiftningen. Här efterlyste Henrik Björklund ett branschgemensamt krafttag mot arbetsmiljöbrott.

 

I den efterföljande debatten lyfte Hans Tilly vikten av att arbetarna från början får vara med och planera arbetet, så kallat integrerad planering i byggprocessen, vilket gett resultat både vad gäller kostnadseffektivitet och säkrare arbetsmiljö, där han fick medhåll av Henrik Björklund. Hans Tilly betonade regeringens ansvar, varför lade man ner Arbetsmiljöinstitutet? Och Hans Tilly satte även ljuset på Arbetsmiljöverkets roll – hur offensiv vill man vara då det gäller vitesfrågor och annat?

– Den här undersökningen gör mig orolig. Det är inte acceptabelt att våra arbetare inte kommer hem hela och rena till sina hem varje dag, sa Anders Danielsson, vd på Skanska, som påpekade att de haft en nollvision för dödsolyckor under en väldigt lång tid. På Skanska arbetar man förebyggande för en bättre arbetsmiljö genom att jobba med riskanalyser för att förebygga olyckor. Alla olyckor kan förebyggas i projekteringen, planeringen och utförandet. Vi måste också arbeta med tillbudsstatistiken – det kanske sker tio tillbud innan en olycka sker, menade Anders Danielsson. Han uttryckte också att en bra arbetsmiljö ger lönsammare företag.

Arbetsmiljöinspektören Berndt Johnson instämde i att det händer alldeles för mycket och att det är ett bra avstamp att ta gemensamma krafttag för en säkrare arbetsmiljö. Lars Bergquist, Byggcheferna, instämde i en önskan om samverkan med Byggnads. – vi måste skicka en gemensam signal och göra en stor branschsatsning, sa han.

Hillevi Engström, (m) som är ordförande i Arbetsmarknadsutskottet, tyckte att utvecklingen skrämmer, kanske borde man betona det egna ansvaret mer?

Panelen var överens om att arbetsmiljön blir bättre på mixade arbetsplatser och önskade att fler kvinnor kom in i branschen. Sammanfattningsvis var panelen enade om att branschgemensamma krafttag i branschen behövs för att minska olyckor och ohälsa i byggandet.

Pressmeddelande med rapport och enkätundersökning

Uppdaterad: