Förbundsfullmäktige inleddes under tisdagen

Byggnads ordförande Hans Tilly inledde på tisdag eftermiddag Byggnads fullmäktige 2009 på Rönneberga.
Publicerad:

 

Hans Tilly inledde årets förbundsfullmäktige på Rönneberga under tisdagseftermiddagen med att ställa en retorisk fråga – finns det något år som inte varit händelserikt i Byggnads historia? Finanskraschen kom 2008 – bostadsbyggandet upphörde med varsel och uppsägningar som följd. - Att många lärlingar förlorar jobben och att de inte kan slutföra sin utbildning är mycket allvarligt. Arbetsgivarna har ett ansvar att ta hand om dem, vilket de inte fullföljer konstaterade Hans Tilly.

Många dödsolyckor inträffade under 2008 – Byggnads har inlett ett arbete för att utreda orsakerna. Bland annat släpps en rapport om detta på ett av Byggnads seminarium under Almedalsveckan. Och hur ska vi agera gällande skyddsombudens uppdrag undrade Tilly, för vem vill vara skyddsombud om du blir motarbetad av din arbetsgivare och dessutom riskerar att bli åtalad till följd av ditt uppdrag?

Hans Tilly avslutade med att nämna några viktiga händelser vi har framför oss 2009 och 2010, som avtalsrörelsen, kongressen och riksdagsvalet. Byggnads kan få det svårare att hitta ett bra klimat för att bedriva facklig verksamhet i framtiden, med risk för förändringar i arbetsrätten. Men genom hårt arbete och genom att arbeta för att byta ut den sittande regeringen i nästa val kommer vi att lyckas. Som alltid kommer Byggnads stå i centrum, vara med i debatten och ta matchen sa Hans Tilly.

Efter inledningen behandlades förbundets verksamhetsberättelse för 2008. Förbundsfullmäktige godkände verksamhetsberättelsen och beviljade förbundsstyrelsen ansvarsfrihet. 

Dagens förbundsfullmäktige avslutades med ett besök av socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan som redogjorde för det politiska läget.
 

Uppdaterad: