EU-kommissionen kör över EU-parlamentet

EU-kommissionen har sagt nej till EU-parlamentets krav att förändra utstationeringsdirektivet.
Publicerad:

 
- Det är djup olyckligt att EU-kommissionen kör över det folkvalda EU-parlamentet i denna fråga som är så viktig för Europas lönetagare. Det är tydligt att EU-kommissionen sätter kapitalets rörlighet före löntagarnas rättigheter, vilket är helt oacceptabelt, säger Hans Tilly ordförande i Byggnads.

- Nu kommer arbetarnas rättigheter bli en avgörande fråga för våra medlemmar i EU-valet.
Frågan kommer också att ligga i vågskålen för den framtida kommissionen.

Det gäller att Europas regeringar väljer kommissionärer som kan godkännas av EU-parlamentet.

- Det sätter också press på Reinfeldt att bevisa att han står på arbetarnas sida eftersom frågan kommer hamna på agendan under Sveriges EU-ordförandeskap.

- Kommissionens beslut att köra över EU-parlamentet visar att det är viktigt att fortsätta kämpa på löntagarnas rättigheter, både i Sverige och i Europa. Vi kommer att fortsätta den kampen.

----

Även LOs ordförande Wanja Lundby Wedin har den 23 januari kommenterat frågan enligt nedan:

LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin om EU-kommissionens beslut:
– Barosso har valt en politik mot de europeiska löntagarnas intressen

Det blir ingen revidering av utstationeringsdirektivet. Det beslutade EU-kommissionen. Beslutet går på tvärs mot europaparlamentet som med stor majoritet i höstas krävde en revidering av utstationeringsdirektivet. Syftet med en omarbetning skulle vara att få en bättre balans mellan fackliga rättigheter och ekonomiska friheter på EU:s inre marknad.

– Det är inte acceptabelt att en ordförande för EU-kommissionen så uppenbart och så obekymrat väljer att motarbeta de europeiska löntagarnas intressen, säger Wanja Lundby-Wedin.

Kommissionens beslut är ett svar på europaparlamentets rapport om kollektivavtalens ställning i EU. I denna presenterar europaparlamentet två krav: Införandet av ett socialt protokoll för att få balans mellan grundläggande fackliga rättigheter och ekonomiska friheter, samt en revidering av utstationeringsdirektivet i syfte att ge medlemsstaterna möjlighet att förhindra att utländska arbetstagare får sämre villkor.

– Om kommissionen på detta sätt tror sig kunna förhindra att frågan aktualiseras i europaparlamentsvalet så gör den en missbedömning. För LO kommer en revidering av utstationeringsdirektivet att vara central när den nya kommissionen skall utses.

I sitt svar till europaparlamentet väljer kommissionen att helt förbise den grundläggande frågan; den om balansen mellan fackliga rättigheter och ekonomiska friheter.

– Det är oerhört märkligt att kommissionen inte tar kraven på ett socialt protokoll på allvar. På sikt riskerar frågan om balansen mellan fackliga rättigheter och de ekonomiska friheterna att utvecklas till en ödesfråga för EU, säger Wanja Lundby Wedin.

Uppdaterad: