En myt att Sverige är ett jämlikt land

Debattartikel publicerad i Västerbottens Folkblad fredagen den 21 augusti.
Publicerad:

I ETT pressmeddelande från SCB sägs att inkomstskillnaderna mellan hushållen 2007 inte varit större sedan SCB startade mätningarna 1975. De tio procent rikaste hushållen har blivit rikare genom aktieutdelningar och vinster. När vi nu har en lågkonjunktur är det inte svårt att räkna ut att det är de utsatta grupperna som  får betala och att inkomstklyftorna består. Så vi kan alltså direkt slå hål på myten att Sverige är speciellt jämlikt.

15 000 personer utförsäkras från sjukförsäkringen vid årsskiftet. Också det är ett stort misslyckande. Listan kan göras ännu längre. Klyftorna mellan de som har och de som inte har ökar i Sverige.

En stor del av förklaringen är givetvis den politik som i dag förs av den borgerliga regeringen. De arbeten som skulle komma har inte kommit. De som står längst från arbetsmarknaden har inte fått det lättare. Däremot har skatterna sänkts med närmare 100 miljarder kronor, men några nya jobb har skattesänkningarna inte genererat.

VINNARNA är de som tjänar mest, höginkomsttagarna. De som förlorat mest är arbetslösa och sjuka. Och nu när arbetslösheten ökar för var dag gör inte regeringen sitt jobb. Om jag får en tusenlapp i skattesänkning men samtidigt ser att hemtjänstpersonalen springer allt fortare, konstaterar att barnbarnens studier bedrivs alltmer lärarlöst blir inte jag tryggare och gladare av det.
Helt klart är att människor med sämre resurser har fått svårare att hävda sig. Vi ser det i arbetslivet på bostadsmarknaden och nu i jakten, och den hånfulla och misstänksamma tonen, mot dem som tvingas leva på sjukersättning eller a-kassa. Det är alltför många som ställs vid sidan. Sjuka, arbetslösa, ungdomar, ensamstående mammor, invandrare och många av våra äldre har fått det sämre under den borgerliga regeringens tre år vid makten.

JAG TYCKER att det sprider sig en uppfattning i Sverige i dag att det är okej med orättvisa och inkomstklyftor. Det verkar som många tycker att det är skillnad på människor och människor. En direktör är mer värd än en städerska. Dom där nere ska vara tacksamma och nöjda.

Den djupa ekonomiska kris som vi nu ser effekterna av gör att många människor känner sig bortglömda av politiken. Politiken ger inte de rätta svaren. Och det är inte bara den borgerliga regeringens fel. Vi inom socialdemokraterna måste bli tydligare med vad vi står och vad vi vill. Annars finns det risk att Fredrik Reinfeldts retorik och delar av den socialdemokratiska blir förvillande snarlik. Socialdemokraterna måste bli tydligare om att man värnar de som har hamnat på fel sida av inkomstklyftorna. Vi måste säga att a-kassan måste öka och att sjukförsäkringen åter ska stärkas. Att vi kommer investera mer i vård, skola och omsorg – mer pengar till kommuner och landsting.

DET ÄR alldeles uppenbart att det som arbetarrörelsen har kämpat för under 1900-talet inte kan tas för givet. Rättvisa, solidaritet och jämlikhet är alltid en färskvara. Det farligaste är att ta dessa värderingar för givet.

I socialdemokraternas partiprogram står det; ”Sina djupaste rötter har socialdemokratin i övertygelsen om alla människors lika värde och varje människas okränkbarhet.” Här har arbetarrörelsen en uppgift som aldrig tar slut – att vinna varje ny generation och förklara innebörden av solidaritet, rättvisa och jämlikhet. Gå ut på gator och torg och berätta att det fortfarande finns stora orättvisor i samhället och att klyftorna till och med ökar. Jag är övertygad om att våra värderingar är eviga och att varje människa i grunden vill leva i ett samhälle där alla är lika mycket värda.

Hans Tilly
Ordförande i Byggnads

Länk till artikeln

 

Uppdaterad: