En arbetsmarknadspolitik i kristid – hur lyckas vi bättre än på 1990-talet?

LO presenterade under tisdagen en rapport om vikten av en aktiv arbetsmarknadspolitik, särskilt i kristid.
Publicerad:

I rapporten som är skriven av LO-ekonomerna Thomas Carlén och Anna-Kirsti Löfgren har man jämfört dagens situation på arbetsmarknaden med den som var på 90-talet. 

Thomas Carlén konstaterade i sin presentation av rapporten att den kris som vi upplever just nu förväntas att bli minst lika omfattande som den på 90-talet. LO-ekonomerna bedömer att arbetsmarknaden kommer att fortsätta försämras åtminstone till och med år 2011 då arbetslösheten beräknas vara 12 procent.

Rapporten tar upp vikten av att behålla människor i sysselsättning. 90-talets kris möttes till stor del upp med arbetsmarknadsutbildningar. Detta är inte så bra om krisen blir långvarig. Men det krävs utbildningsinsatser för att behålla människor i sysselsättning. Kanske en mer allmän utbildning i början av en kris och sedan en mer yrkesspecifik i slutet.

Man pekar på problemet för unga att komma ut på arbetsmarknaden om man inte har arbetslivserfarenhet. Det är en krånglig övergång i dag mellan skola och arbete. I rapporten föreslås att man ska kompensera brist på arbetslivsserfarenhet med praktik för att göra det lättare.

En annan viktig faktor för att få människor i arbete är att ha en fungerande förmedlingsverksamhet. Arbetsförmedlingens roll är alltså oerhört viktig tillsammans med de olika programmen för att få en aktiv arbetsmarknadspolitik. 

Thomas Carlén och Anna-Kirsti Löfgren tycker att dessa utgångspunkter bör vara vägledande för en aktiv arbetsmarknadspolitik i kristid:

- Behåll arbetslösa i arbetskraften
- Ge tidigt stöd i arbetssökandet
- Underhåll och förnya de arbetslösas kompetens
- Kompensera för brist på arbetslivserfarenhet genom praktik
- Acceptera undanträngning för att motverka långvarig arbetslöshet
- Säkerställ hög sökaktivitet med rimliga sökkrav
- Främja geografisk och yrkesmässig rörlighet
- Ha beredskap för att motverka bristsituationer och flaskhalsar

LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin som deltog i seminariet tyckte att Regeringen för en passiv arbetsmarknadspolitik och att de inte satsar några som helst extraresurser på arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

- Det krävs en långsiktig arbetsmarknadspolitik och det är viktigt att det tillförs stimulanser så fort som möjligt för att förhindra en ökad arbetslöshet, sa Wanja Lundby-Wedin. Om ett ROT-avdrag för fastighetsägarna skulle införas så skulle det kunna ge 30 000 nya jobb. 

- Varje arbetad timme är en timme för vår välfärd. Man kan ha en hög subvention, det är bättre än att man inte gör någonting, fortsatte Wanja.

Seminariet avslutades med orden "Det är bättre att vara inlåst i ett program än utlåst från arbetsmarknaden". 

Rapporten "En arbetsmarknadspolitik i kristid - hur lyckas vi bättre än på 1990-talet?"

Uppdaterad: