ECMIN, hjälp för migrerande arbetare i Europa

The European Workers Mobility Information Net (ECMIN) är ett EU-finansierat projekt som drivs av den Europeiska Byggnads- och Träarbetarefederationen (EBTF).
Publicerad:

Det främsta syftet med projektet är att motverka social nedrustning genom att sprida information till migrerande arbetare inom Europa. Informationen omfattar femton europeiska länder och finns tillgänglig på en gemensam hemsida, som invigdes i Polen under maj månad.

Europeiska migrerande arbetare söker arbete utomlands för att de är arbetslösa i sina egna länder eller för att få bättre förmåner än vad det egna hemlandet kan erbjuda inom Europa. Informationen är en kraftigt förenklad fingervisning om vad som gäller i de olika länderna avseende lön, semester och sjukfrånvaro. Dessa uppgifter finns att hämta på ECMINS: s hemsida som ska finnas översatt till de språk vars länder har mest migrerande arbetskraft inom EU. Den som besöker sidan ska få en snabb och lättförstålig fingervisning om vilka krav man har rätt att ställa och vilka skyldigheter man har i respektive land.

Polen är ett av de länder i Europa där det finns flest migrerande arbetare. Därför genomfördes releasen av ECMINS hemsida iWarsawa i maj 2009. De som arbetar med projektet vittnar om att just polska myndigheter varit särskilt svåra att få tillstånd ett samarbete med.

På releasedagen fanns representanter både från polska Solidaritet, som organiserar allt från läkare till sopåkare, och Budowlani som är en polsk motsvarighet till Byggnads. Där fanns även en representant från polska arbetsmarknadsdepartementet.

– Det stod klart för oss som var där att representanterna för de polska myndigheterna inte alls förstod nyttan med projektet. Varken gällande problematiken med lönedumping eller polska arbetare som utnyttjas som underbetalda arbetare med usla arbetsförhållanden. Det är lätt att förstå att de från polskt statligt håll ser mellan fingrarna på dåliga löner eftersom de polska arbetarna med polska mått mätt tjänar bra. Men det är svårare att förstå att de inte reagerar när de får berättat för sig hur illa behandlade deras landsmän blir, säger Christer Carlsson, arbetsmarknadsombudsman på Byggnads, som var på plats i Warsawa.. 

Det är tydligen människosynen som brister i Polen. Det ska inte vara ett problem att folk migrerar i Europa. Tvärtom så hjälper det till att sprida kunskaper och kulturell förståelse. – Men vi har problem när priset är lönekonkurrens kombinerat med en synsätt där människan prioriteras bort för marknaden. Det Christer Carlsson fick höra i Warszawa är ett exempel på vilka värden som anses vara viktiga i ett marknadsliberalt/konservativt samhälle. Där reduceras vem som helst till en handelsvara och statens roll blir främst nattväktarstatens - att upprätthålla inre och yttre säkerhet. Utbildning, räddningstjänst, socialtjänst, sjukvård, infrastruktur och så vidare tvingas medborgarna själva stå för i privat regi.

– Det som är glädjande är att frågan engagerar fackliga organisationer runt om i Europa och att just människovärdet finns i centrum, säger Christer Carlsson. Mot bakgrund av Gunnar Hökmarks korståg mot protektionismen lanserat på Youtube är det glädjande att så många väljer att sätta individens rättigheter och trygghet i centrum. De Nya Moderaterna med Hökmark i spetsen ser lönedumpning som ett verktyg att få igång tillväxten. Då är det skönt att så många fackliga kamrater reagerar som vi gör och förkastar socialdumping som metod, avslutar Christer Carlsson.

Du hittar sidan på adressen: http://ecmin.efbww.org

 

Uppdaterad: