Byggnads kulturstipendiater utsedda

Sedan 1966 delar Byggnads ut ett antal kulturstipendier. Stipendierna delas ut för främjandet av en kulturell insats eller förkovran.
Publicerad:

I år delar Byggnads ut 220 000 kronor till stipendiater i litteratur, bildkonst, kulturvård, scenkonst och musik. Pressen inbjuds härmed att delta när Byggnads kulturstipendier delas ut.

Tid: Tisdagen den 9 juni, klockan 18.00.
Plats: Rönneberga kursgård, Rönnebergavägen 1 på Lidingö.

Stipendienämnden består av: Mona Sahlin, ordförande, Christina Ohlsson, sekreterare, Gunilla Kindstrand, litteratur, Anders Berglund, musik, Jordi Arkö, bildkonst, Leif Hjelm, scenkonst, Thomas Gustavsson, 2:e ordf. Byggnads, övriga områden.

Bilder från stipendieutdelningen och på stipendiaterna går att ladda ner från Byggnads hemsida, från ca kl. 19.00 den 9 juni.

Stipendiater
Totalt har Svenska Byggnadsarbetareförbundets Stipendienämnd i år delat ut 16 kulturstipendier till ett sammanlagt värde av 220 000 kronor.

Totalt antal sökande uppgick i år till 400 st.

Musik

FILIP DRAGLUND, Solna, 10 000 kronor
Filip är trumpetare som för närvarande går sitt tredje år på Musikhögskolan i Malmö. Han har rönt stor uppmärksamhet som instrumentalist, bl. a. som solist med Bayerisches Symphonieorchester i München, erhållit priser och stipendier och fått mycket fina vitsord från sina lärare. Han behöver nu hjälp för att införskaffa ett nytt instrument och erhåller därför ett kulturstipendium från Byggnads om 10 000 kronor.

ANNA EINARSSON, Stockholm, 15 000 kronor
Anna är tonsättare, sångerska samt live-elektronmusiker utbildad på Framnäs, Skurup samt Musikhögskolan i Stockholm. Hon är mycket produktiv och driver även ett eget skivbolag. Anna behöver stöd för sitt nya projekt - ”Avtryck” - ett konst-och musikprojekt för barn som ska presenteras på internationella barndagen den 20 oktober i Uppenbarelsekyrkan samt Botkyrka konsthall. Anna tilldelas Byggnads kulturstipendium om 15 000 kronor för projektet.

ANDERS HASSGÅRD, Malmö, 10 000 kronor
Anders arbetar för närvarande som solo-slagverkare vid Århus Symfoniorkester i Danmark och kommer även provtjänstgöra vid Malmö Symfoniorkester under 2009. Anders är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö och har fått många fina vitsord. Han har nu fått möjligheten att studera för pukslagaren samt slagverkaren vid Berlinfilharmonikerna och tilldelas därför Byggnads kulturstipendium om 10 000 kronor för detta ändamål.

Alexandra Nilsson, Skärholmen, 15 000 kronor
Alexandra har gått kandidatutbildning i jazzkomposition på Musikhögskolan i Stockholm och studerar nu vidare inom en ny Mastersutbildning i filmmusik. Hon är verksam som komponist och trumpetare och har även studerat i Havanna på Kuba. Alexandra får genomgående höga vitsord från sina lärare. Hon vill nu utveckla den latinamerikanska delen inom sitt komponerande och behöver medel för studieresa till Peru och Colombia. Alexandra tilldelas därför Byggnads kulturstipendium om 15 000 kronor för detta ändamål.

PÄR SVENSSON, Tingsryd, 20 000 kronor
Pär studerar för tillfället gitarr på Berklee College of Music i Boston. Han har tidigare arbetat som mycket omtyckt lärare i bl.a. Kulturskolan i Tingsryd. Pär är mycket intresserad av folkmusik och har en förmåga att göra genreöverskridande tolkningar på, enligt hans lärare, ett mycket förtjänstfullt sätt. Med extraordinära vitsord från sin amerikanska lärare tilldelas Pär Byggnads kulturstipendium om 20 000 kronor för att kunna fortsätta sin studier i USA.

Litteratur

SÖLVI BRÄDEFORS, Göteborg, 15 000 kronor
Sölvi Brädefors, tilldelas Byggnads kulturstipendium om 15 000 kronor för att stödja hennes projekt att undersöka drivkrafterna hos aktiva inom folkrörelserna. Genom att kartlägga metoder och visioner och försöka spåra förnyelsen kan hon ge oss en inblick i ett sällan undersökt samhällsfält. Ser dagens aktivister ett resultat av sitt arbete? Sölvi Brädefors letar sig in i frågeställningar med skarp aktualitet och av stort samhällsintresse.

KALLE HOLMQVIST, Enskede, 15 000 kronor
Kalle Holmqvist, tilldelas Byggnads kulturstipendium om 15 000 kronor för hans arbete med en bok om häxprocesserna i Nordingrå 1675. Denna massförföljelse där framför allt kvinnor, men också män och barn oskyldigen avrättades, är än idag ett sårigt kapitel i historien och fortfarande vidhäftat av tabun.

JEANETTE ROSENGREN, Malmö, 15 000 kronor
Jeanette Rosengren, tilldelas Byggnads kulturstipendium om 15.000 kronor för hennes arbete med en biografi kring den skånske rock-ikonen Kal P Dal (1949 – 1985). Kal P Dal skapade en egen subkultur i musiklandskapet, och var en orädd brobryggare mellan olika publiker. Genom detta arbete kommer Jeanette Rosengren att på ett välbehövligt vis komplettera svensk musikhistoria.

Bildkonst

LINA HASKEL, Hägersten, 15 000 kronor
Lina Haskel har i sin fotokonst ett vasst seende som fångar betraktaren och skapar intresse kring vardagliga ting och motiv. Lina Haskel får Byggnads kulturstipendium 2009 för sin bilddokumentär – Projekt Folkets Hus.

Anna Weitz, Malmö, 15 000 kronor
Anna Weitz arbetar engagerat, inlevelsefullt och sakligt med viktiga ämnen i filmdokumentärer. Anna Weitz får Byggnads kulturstipendium 2009 för sin dokumentärfilm om barn i Chile.

MIA MALMLÖF, Stockholm, 15 000 kronor
Mia Malmlöf har ett rikt målarflöde och visar i sin konst på ett mycket personligt och inspirerande bildspråk. Mia Malmlöf får Byggnads kulturstipendium 2009 för sitt spännande måleri.

HANS PETERSON, Stockholm, 15 000 kronor
Hans Peterson visar i sina skulpturala verk på en stark känsla för samspelet mellan formgestaltning i jätteformat och landskap. Hans Peterson får Byggnads kulturstipendium 2009 för sina monumentalprojekt och idéer kring Alris öga och Bureplatsen.

Scenkonst

ROBIN JONSSON, Stockolm, 10 000 kronor
Robin, koreograf och dansare, är utbildad vid P.A.R.T.S. – Performing Arts Research and Training Studios i Bryssel. Robins koreografi får tankarna att associera till ungdomliga uttrycksformer i den virtuella världen. Robin får Byggnads kultur-stipendium för att kunna delta vid Prisma Forum i Mexico.

TERESA KRISTOFFERSSON, St Gilles, Belgien, 10 000 kronor
Teresa flyger högt i sin svingtrapets vid l'Atelier du Trapèze i Bryssel. Teresa har en utmärkt fysisk potential och god akrobatisk dynamik för att hantera svingtrapetsen i ett uttrycksfullt sammanhang. Teresa får Byggnads kulturstipendium för att delta vid en teaterutbildning i Neuf Chateau, där hon får möjlighet att kombinera nycirkusens uttryck med teaterns.

CHRISTOPHER ENGDAHL, Stockholm, 10 000 kronor
Christopher, koreograf och dansare, är utbildad vid Laban School of Contemporary Dance i London. Christopher har i sin koreografi ett mycket personligt och färgrikt uttryck, både när det gäller rörelsemönster och ljudbild. För att möjliggöra deltagande vid olika internationella festivaler får Christopher Byggnads kulturstipendium.

Kulturvård

MADELEINE JOHANSSON, Visby, 15 000 kronor
Madeleine studerar för närvarande ett tvåårigt masterprogram med bebyggelseantikvarisk inriktning vid Göteborgs universitet. Madeleines stora intresse är byggnader och därför sökte hon sig till byggbranschen för att få praktisk erfarenhet. På grund av en arbetsplatsolycka fick hon delvis förändra sina planer. Vi inom Byggnads gillar också byggnader, därför vill vi genom Byggnads kulturstipendium stötta Madeleines fortsatta karriär.

Uppdaterad: