Byggnads ger sig in i kampen mot prostatacancer – inleder samarbete med Cancerfonden

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform. Varje dag får ca 25 män i Sverige prostatacancer. Det motsvarar en man i timmen och ca 9 000 män per år. Ca 70 000 män som har eller har haft prostatacancer lever i Sverige idag. Det är den cancerform bland män som orsakar flest dödsfall, ca 2 500 per år. 

Publicerad:

– Det är en självklarhet för Byggnads att engagera sig i kampen mot prostatacancer. Det är inte bara Sveriges vanligaste form av cancer, utan också något som berör och påverkar våra medlemmar, säger Hans Tilly, ordförande i Byggnads.

– Vår kamp mot prostatacancer, som kommer att innehålla allt från insamlingar, informationskampanjer och deltagande i mustaschkampen 2009, kommer förhoppningsvis att öka medvetenheten hos våra medlemmar samt ge en slant till Cancerfonden. Jag hoppas att man i byggbodarna vågar börja tala om denna "tysta" form av cancer, säger Hans Tilly.

Samarbetet pågår under tre år och påbörjas samtidigt som tv-projektet Ystad Haparanda startar. Imorgon börjar Robert Aschberg och Gert Fylking sin tre månader långa vandring genom hela Sverige för att uppmärksamma Sveriges vanligaste cancerform, prostatacancer. Byggnads kommer också att vara engagerad i Mustaschkampen, Cancerfondens insamlingskampanj till förmån för kampen mot prostatacancer, som pågår under maj.

– Med Byggnads drygt 100 000 medlemmar kan vi nå många av dem sjukdomen berör, mannen. Vi vet att många män har svårt att prata om sjukdomen men med Byggnads engagemang och långsiktighet i frågan hoppas vi tillsammans kunna ändra på det, säger Ursula Tengelin, Cancerfondens generalsekreterare.

Uppdaterad: