Borgerliga juristbyrån Centrum för rättvisa försöker försvaga svenska löntagares ställning

Replik publicerad på SvD tisdagen den 23 juni.
Publicerad:

I gårdagens SvD hade höger- debattörerna Gunnar Strömmer och Clarence Crafoord en debattartikel, där de ännu en gång angriper den fackliga verksamheten. De bägge herrarna arbetar som jurister vid något som kallas Centrum för rättvisa och där är den före detta ordföranden i Moderata ungdomsförbundet Gunnar Strömmer en av de ledande personerna. Stiftelsen Centrum för rättvisa har beskrivits som en nyliberal juridisk stiftelse inom Timbro-nätverket och har fått över 300 miljoner kronor i stöd från Svenskt Näringsliv.

Det som Strömmer och Crafoord nu för fram ska ses i ett större perspektiv. Under flera år har Svenskt Näringsliv på olika sätt angripit den svenska modellen och försökt att försvaga fack-föreningsrörelsen och kollektiv- avtalen. Det man inte lyckas med i den allmänna debatten försöker man få igenom via juridiken och domstolarna. Det är inte så att man månar om de enskilda företagen, utan här handlar det om att till vilket pris som helst få igenom sin nyliberala politik.

Bakgrunden är den att Byggnads krävde att byggföretaget HGS AB skulle teckna kollektivavtal med Byggnads, antingen genom att gå med i Sveriges Byggindustrier eller genom att teckna hängavtal. HGS motsatte sig bägge alternativen och bolaget sattes i blockad. HGS stämde Byggnads i Arbetsdomstolen med begäran om att AD skulle förklara blockaden olovlig. AD avslog bolagets begäran. HGS tecknade senare hängavtal med Byggnads varpå blockaden upphörde och målet i AD avskrevs. Att Centrum för rättvisa nu återkommer och försöker driva frågan om skadestånd är bara en naturlig fortsättning på deras arbetssätt att komma åt den fackliga verksamheten via domstolarna.

Byggnads begär alltid kollektivavtal av företag som har anställd personal för att få en arbetsmarknad med schysta villkor. Utan kollektivavtal och rätten att ta till blockad riskerar vi lönedumpning och att oseriösa företag konkurrerar ut seriösa företag. Den svenska modellen med kollektivavtal har varit en framgångsfaktor både för Sveriges löntagare och för det svenska näringslivet.

Vid tillfället för konflikten med HGS AB fanns som en del av kollektivavtalet ett så kallat granskningsarvode. Strömmer och Crafoord påstår i artikeln att Europadomstolen har underkänt dessa arvoden. Detta är inte sant. Domstolen hade synpunkter på hur dessa arvoden redo- visades och efter det har Byggnads självmant tagit bort granskningsarvodena och dessa är inte längre en del av kollektivavtalen.

Det viktigaste för Centrum för rättvisa är inte att beskriva verkligheten som den är. Här handlar det istället om att med alla till buds stående medel försöka ge en felaktig bild av fackförenings- rörelsen i stort och Byggnads i synnerhet.

Jag är alltid öppen för diskussion om kollektivavtalens innehåll, om den är rak och ärlig.

HANS TILLY
ordförande Byggnads

Länk till repliken i SvD

Uppdaterad: