Det är hög tid att den borgerliga regeringen tar sitt ansvar för jobben och välfärden

Debattartikel av Byggnads ordförande Hans Tilly och Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson Carina Moberg publicerad i Dagens Industri fredagen den 5 december 2008.
Publicerad:

Det är hög tid att den borgerliga regeringen tar sitt ansvar för jobben och välfärden. Det räcker inte med att skicka ut Finansminister Anders Borg för att skriva ner tillväxtprognoserna. Vi är övertygade om att jobbkrisen måste mötas med aktiva investeringar, inte minst inom byggsektorn. Det är ofattbart att regeringen Reinfeldt står passiv inför rekordhöga varsel och kraftigt minskat bostadsbyggande. Det skriver Carina Moberg, socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson och Hans Tilly, ordförande för Svenska Byggnadsarbetareförbundet.

Bostadsbyggandet faller kraftigt i Sverige. Enligt Boverket har antalet påbörjade hyreslägenheter halverats sedan 2006 och efterfrågan på bostadsrätter och småhus minskar snabbt. Bostadsbyggandet faller i rekordfart - antalet påbörjade bostäder kommer att minska med 40 procent fram till år 2009.Allra värst är det med hyreslägenheterna. De är på rekordlåga 2 100 påbörjade hittills i år jämfört med 7 700 samma period 2006!

Byggsektorn drar nu hårt i nödbromsen. Antalet varsel är rekordhöga. Skanska säger upp 2 000 personer och hittills har totalt uppemot 5 000 byggjobbare varslats, men mörkertalet är stort eftersom mindre byggföretag inte ingår i statistiken. Och byggarbetslösheten har spridningseffekter - varje förlorat byggjobb betyder att tre jobb i andra verksamheter försvinner.

Arbetslösheten i byggsektorn kommer att bli värre än den var under 90-talskrisen. Då låg den på över 30 procent! Den gången kunde svenska byggnadsarbetare söka jobb i Norge och Tyskland, men den här gången är den utvägen stängd - också dessa länders byggmarknader är i kris.

Arbetslösheten ökar kraftigt samtidigt som bostadsbristen bara blir värre. Ansvaret vilar tungt på regeringen. Den har tagit bort räntesubventioner och investeringsstöd för byggande av hyresrätter. Samtidigt pekar regeringens egen myndighet, Boverket, på att byggandet av bostäder måste öka för att svara upp mot behoven. Exempelvis behöver bostadsbyggandet öka jämfört med dagens nivåer med hela 75 procent i Storgöteborg och med en tredjedel i Stormalmö och Storstockholm. Annars kommer bostadsmarknaderna att knaka ännu mer och trångboddheten att öka.

I det här läget är regeringen handlingsförlamad. De ekonomiska prognoserna skrivs om varje dag. Ändå hänvisar regeringen med en dåres envishet till den budgetproposition som lades i september. Är det förståelse, vilja eller initiativförmåga som saknas hos regeringen? Oavsett vilket, är det nu hög tid för regeringen att börja agera. Och med tillräckligt kraftfulla åtgärder.

Vi är övertygade om att jobbkrisen måste mötas med aktiva investeringar, inte minst inom byggsektorn. Med offensiv statlig politik kan vi skapa jobb men också fortsätta satsa på ett mer rättvist och energieffektivt Sverige. Det är nu vi ska satsa oss ur krisen och bygga för framtiden. Socialdemokraterna föreslår därför flera stimulansåtgärder redan i år och ett brett stimulanspaket 2009 på 10 miljarder kronor för att vända utvecklingen och undvika en långdragen lågkonjunktur. Viktiga satsningar är riktade mot byggsektorn. Det handlar om välfärdssatsningar som gör det möjligt för byggnadsarbetaren att behålla jobbet och den trångbodda familjen att äntligen få tillgång till en bättre bostad.

Socialdemokraterna har fem skarpa förslag för att dämpa krisen i byggsektorn och få fram fler bostäder.

Sedan tidigare vill vi satsa på ett investeringsstöd för byggande av billiga och miljövänliga hyresbostäder - en miljard kronor under åren 2009 och 2010. Nu bygger vi ut det med ytterligare en miljard kronor.

Tre miljarder till ROT- avdrag 2009. 30 procent av arbetskostnaden för reparationer, ombyggnader och tillbyggnader får dras av mot skatten. Bygger man om klimatsmart finns dessutom en särskild klimatbonus på 600 miljoner kronor.

Ett miljardprogram för miljonprogrammen. Vi tillskjuter 3 miljarder kronor per år 2009 och 2010. Det kan innebära renovering av cirka 40 000 lägenheter och ge cirka 25 500 årsarbeten inom byggbranschen.
500 miljoner kronor per år för 2009 och 2010 till kommunerna för upprustning av skolor, förskolor och äldreboenden.

Infrastrukturinvesteringar om 2 000 miljoner kronor mer än regeringen till infrastrukturen 2009, 2010 och 2011 per år, och dessutom tidigarelagt underhåll under nästa år.

Det är viktiga satsningar för att stimulera ekonomin och bygga för framtiden. I dessa tider gör pengarna ingen nytta i ladorna, de måste ut på åkrarna. Samtidigt är vi självklart beredda att diskutera ytterligare åtgärder för att klara jobben. Hela branschen väntar tillsammans med oss på initiativ från regeringen. Det har varit tyst alltför länge vilket tydligt visar på en handlingsförlamad regering.

Carina Moberg, socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson
Hans Tilly, ordförande för Svenska Byggnadsarbetareförbundet

Uppdaterad: