Är finanskrisen fackets fel?

Denna vackra tisdagsmorgon i nådens år 2009 inledde de sex LO-förbunden Byggnads, Elektrikerna, Fastighets; Målarna, SEKO och Transport (förbunden kallar sig 6F) sitt seminarium i de medeltida lokalerna som heter Kapitelhuset. Rubriken och på seminariet ”Är finanskrisen fackets fel” torde vara Almedalsveckans mest retoriska fråga.
Publicerad:

 

Föga överraskande svarade samtliga inbjudna talare nej på frågan. Roland Spånt, nationalekonom och f.d. TCO-ekonom inledde och beskrev på ett initierat och lättförståligt sätt hur finanskrisen har uppkommit. Först och främst har världens regeringar haft en alldeles för stor tro på marknadens egen förmåga att klara sina problem. Här måste både politiker och fackföreningarna ta på sig ett ansvar för att inte ha varnat för denna utveckling.

Roland fortsatte med att säga att finansmarknaden har fått växa sig för stor och blivit en alldeles för viktig del av ländernas ekonomi. I USA har Wall Street-direktörerna styrt politiken och politikerna vilket har lett till att skyddsregler och varningsklockor har blivit nedmonterade. Ingen såg längre vad som komma skulle. Istället var det bonusar och andra incitament som blivit styrande. Självklart har också den extrema skuldsättningen av husköparna i USA genom de s.k. supreemlånen betytt väldigt mycket för krisen. Marknaden fick råda och myndigheterna var passiva.

Ser man i ett längre perspektiv, är det också så, menade Roland vidare, att lönenivåerna jämfört med vinstnivåerna har sjunkit i de flesta länder i världen. Det innebär också att den fackliga styrkan har minskat. Fackföreningarna är svagare och marknaden har återigen blivit den dominerande maktfaktorn i samhället. Den makt fackföreningarna kämpat för under 1900-talet har blivit tillbakatryckt.

I diskussionen som följde på Roland Spånts inledning sa Irene Wennermo, Chef Arbetslivsenheten LO, att hon höll med i Rolands analys. Det finns all anledning för fackföreningsrörelsen att vara självkritisk. Vi borde kanske ha sett tidigare vad som var på väg på marknaden och varit lite mer av motvallskärring i samhällsdebatten. När allt går bra är det inte lätt att vara tillräckligt uppmärksam, sa Irene. Ronny Wenngren, avtalssekreterare hos Elektrikerna, höll med om att facken har försvagats runt om i världen. Då är det inte heller lätt för facken att komma fram i debatten.

Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam, lyfte frågan om ägaransvar i bolagsstyrelserna. Både fackföreningarna och andra organisationer har möjlighet att utöva inflytande i bolagen och försöka hålla tillbaka när det går för fort.

Uppdaterad: